Zet dertien wordt schakers De Donger fataal

Op de Dokkumer schaakvereniging de Donger is het getal dertien weer eens als ongeluksgetal beleefd.

Strijdend om de derde periodetitel trok Peter Smit uit Wierum met dame en al ten aanval tegen Bernard Keizer. Maar  hij kreeg meteen een tegenaanval van twee paarden over zich heen. Zijn roekeloze koningin werd al op zet dertien opgesloten en gevangen genomen. Peter gaf op.

De zeer ervaren Piet Hania verging het niet veel beter. Tegen Alle Vlasma verblunderde hij al op zet dertien een loper. Daarna ruimde Alle een handvol pionnen uit de weg en was het uit.

Even fataal was het dameverlies van Roland van der Veen tegen Pieter van Kammen, op zet 26, oftewel ‘dubbel dertien’. Hij trapte in de val van een paardenvork op koning en koningin.

Cris Jellema kwam de beruchte aanvalsstorm van Douwe Kuipers goed door. Hij won tenslotte zelfs gemakkelijk doordat Kuipers onnodig een paard cadeau deed. Zoiets presteerde ook Jan de Groot, tegen Durk Wassenaar. Deze won een heel paard door een sluw aftrekschaakje.

Ondanks vroeg pionverlies drong Patrick Keizer zijn streekgenoot Rikus Ufkes aanvankelijk terug. Maar al snel vond zijn koning geen bescherming meer tegen Ufkes’ oprukkende troepen.

Gosse Wiersma speelde sterk tegen Luuk Pijl en stond lange tijd op winst. Maar in het late eindspel, van torens en pionnen,  verkeek hij zich jammerlijk. Pijl profiteerde, won en is nu ook koploper in de competitie.

Overige uitslagen: Vroom – Odijk remise, Koopmans – Visser 0-1, De Jong – Kooistra remise.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven