Mid-Fryslan geeft door anti-climaxpartij De Donger de winst cadeau

In het belangrijke uitduel voor schaakclub de Donger in Akkrum bij Mid Fryslan heeft De Donger belangrijke punten verworven om zich zowel veilig te stellen in de eerste klasse als ook om in de kampioensrace te blijven. De verschillen bovenin de 1e klasse zijn erg gering en omdat er waarschijnlijk 4 ploegen degraderen is elk punt van levensbelang. Lange tijd leek het duel in een gelijk spel of een overwinning voor onze collega schakers te gaan eindigen maar hoe anders kan het  gaan….

Als eerste speelde Durk Wassenaar een redelijke partij maar vergat dat hij al eerder in de partij een loper moest ruilen tegen een gevaarlijk paard. Toen zijn tegenstander er nog een paard bij kreeg was ruilen te laat en kon zijn tegenstander de Dame van Durk met het andere paard vangen.

Jan Odijk speelde op het eerste bord een gedegen partij en kwam met een prachtige tactisch aanval waardoor zijn tegenstander een stuk verloor. Hij speelde het daarna ervaren als hij is uit.

Aan bord 8 weerde Alle Vlasma kranig een gevaarlijke aanval van zijn tegenstander af maar kon daarna niet zelf meer te veel forceren en zo werd maar tot remise besloten.

Luuk Pijl aan bord 7 verloor een stuk maar had het initiatief en omdat de koning van zijn tegenstander erg gevaarlijk stond kon hij toch het punt incasseren.

Jan Posch speelde deze avond niet de wedstrijd van zijn leven en zag hij  zienderogen zijn tegenstander binnen dringen en met een vervelende penning middels een toren op de Dame en Koning kon hij dame verlies danwel mat niet voorkomen.

Ook Wesley Kooistra kon geen potten breken deze avond en werd zienderogen ‘’platgewalst’’ door zijn tegen stander.  Met als tussenstand 3,5-2,5 moesten de beide overgebleven kemphanen winnen.

Voor Cris J Jellema aan bord 5 zat er de hele avond een punt  in maar moest eerst zijn koning wel in veiligheid brengen. Hierna was het met een stuk tegen een pion een technisch gewonnen partij. Bij deze gelijke tussenstand woog de verantwoordelijkheid bij beide spelers aan bord 3 zeer zwaar en hoewel Olaf in het begin zo goed als gewonnen stond verspeelt hij het helemaal en stond hij eigenlijk alleen maar te wachten hoe en wanneer zijn tegenstander de trekker  zou overhalen. Met nog 7 seconden op de klok zou dit niet lang meer duren maar in een soort vlaag van verstandsverbijstering  verspeelde zijn tegenstander zijn tijdsvoordeel van ruim een minuut en ging prompt door de vlag.  Zo kon het gebeuren dat de Donger toch nog met de volle winst naar huis kon gaan!

Een wonder?? enfin ze bestaan bij ons soms nog!

 

Uitslagen:

 

1. Jan Odijk-Jeroen Sparenberg 1-0

2. Jan Posch-Peter Koning 0-1

3. Olaf Cliteur-Jan Schadd 1-0

4. Wesley Kooistra- Rinse De Jong 0-1

5. Cris J Jellema-Peter de Jong 1-0

6. Durk Wassenaar-Ymco Leyenaar 0-1

7. Luuk Pijl-Siard Eyzenga 1-0

8. Alle Vlasma-Casper Doeser rem

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven