De Donger 3 verslaat en achterhaalt DTK 3 uit Buitenpost

Ons derde team heeft een superprestatie verricht door DTK-3 thuis in Buitenpost met maar liefst 3-1 te verslaan ; Patrick Keizer verving opnieuw zijn verhinderde heit Roland ; de bordopstelling was enigszins tactisch en achteraf beschouwd niet ongelukkig. Hieronder volgt een korte indruk van de 4 gespeelde partijen:

Op het vierde bord speelde onze Patrick tegen DTK-nestor Tijs Rippen (rating 1332) een nogal ongelukkige partij : Patrick kwam slecht uit de opening , komt al snel een pion achter en al bij zet 16 volgt een paardenschaak via veld A5 wat leidt tot dameverlies voor de Donger omdat er op B6 niet geslagen kan worden door de pion wegens mat door de witte dame . Ontgoocheld geef Patrick op ; een niet verwachte tegenvaller : 0-1 achter. Ondergetekende speelt later nog een partijtje om niks tegen Tijs en verliest ook , dus Patrick behoeft zich geenszins te schamen voor deze nederlaag.

Op bord 2 ontmoet onze Jan de Groot de sterkste DTK-speler Siebe Dijkstra (ELO 1470) : gedurende de partij wordt er evenwichtig afgeruild , wat in het eindspel leidt tot voor beiden 6 pionnen ; even dreigt DTK voordeel te behalen , echter Jan slaat plots ongenadig toe , promoveert op tempo een pion tot dame die dan vervolgens de overige vijandige pionnen opsoupeert . Een knap staaltje van hoe een eindspel succesvol af te ronden ; chapeau voor Jan die daardoor de stand weer egaliseert : 1-1 ; het wordt een spannend avondje.

Op het derde bord strijdt Jaap v/d Pol met wit tegen DTK-captain Rick Weggen (rating 1294) : gaandeweg de aanvankelijk gelijk opgaande partij wint de Donger middels een vorkje de kwaliteit :toren tegen paard. Na verdere uitruil resulteren uiteindelijk toren versus paard met ieder 5 pionnen . Na veel wederzijds gemanoeuvreer biedt DTK remise aan , wat terecht door Jaap wordt afgewezen . Kort daarop valt de beslissing : Jaap pakt het vijandige paard , geeft de toren op het juiste moment weg en vreet vervolgens 3 pionnen op middels de koning . Rick sputtert nog wat tegen , maar de opgave is onvermijdelijk : 2-1 voor de Donger , wat een weelde.

Op bord 1 speelt onze Theo de Jong met wit tegen de ervaren Jan Bergmans (ELO 1440) : er ontwikkelt zich een lange partij met strategisch opbouw aan beide zijden van de tafel ; toch bouwt onze Theo gaandeweg een sterke stelling op met op een gegeven moment mat dreiging op de een na onderste lijn middels dame + loper ; DTK verdedigt verkeerd door het opschuiven van een pion , maar ziet daarbij een vork over het hoofd : het witte paard valt tegelijkertijd dame + toren aan ; onmiddellijk geeft Jan geschrokken op ; het gevolg is een niet verwachte eclatante overwinning voor de Donger : 3-1!!!

De terugreis volgt in een bijzonder gezellige sfeer (zonder Theo want die bleef nog wat feest vieren in de Schakel) ; de volgende match is op 18 maart thuis tegen de Hynste Sprong ; dan gaan we er weer voor , de team spirit is na vandaag alleen maar beter geworden.

Wim Reijnders

Non-playing captain de Donger 3.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Aankomende activiteiten

Geen activiteiten.

Zoeken
Archieven