Peter Smit combineert onnavolgbaar naar winst

In ronde vijf van de Dokkumer schaakcompetitie verraste Peter Smit de ervaren veteraan Gosse Wiersma. In de ruilvariant van Wiersma’s Franse verdediging combineerde Smit er lustig op los. Wiersma had hierop geen passend antwoord en verspeelde daarmee een zwart paard. Als een ware grootmeester zette Smit door en op de 40e zet haalde hij de dik verdiende buit binnen.

Alle Vlasma werd met de zwarte stukkend spelend geconfronteerd met een zeer snelle opgave van Theo de Jong. Vlasma weigerde dit aanbod echter omdat er eigenlijk nog niets aan de hand was voor de witspeler. Pas toen Vlasma de c-lijn veroverde en met veel stukken in de aanval naar voren stormde hees De Jong alsnog en dit keer terecht de witte vlag.

De beide jeugdleiders Bernard Keizer en Frank van Bolhuis hadden een makkelijke avond. Zij wonnen relatief snel van respectievelijk Pé Kooistra en Patrick Keizer.

Wim Akkerman gaf Piet Hania een pion cadeau, maar later in de match deed Hania precies hetzelfde. Na een algehele afruil namen beiden genoegen met remise.

Twee leden van de voormalige Hantumer schaakclub speelden een spannende partij. Jos Visser dacht met zwart een pion te kunnen winnen, maar tegenstander Cris Jellema gooide roet in het eten door Vissers dame in een soort vangnet op te sluiten. Daardoor kon Jellema een vrije lijn optimaal benutten voor een gevaarlijke aanval en daarmee uiteindelijk de winst binnenhalen.

De topper van de avond werd gespeeld door Christiaan Houpst en Robert Stallinga. In een Konings Indische stelling trok Houpst ten aanval, maar ging in de fout op de koningsvleugel. Stallinga wist wel raad met dit buitenkansje waarna Houpst zich gewonnen gaf.

René Wijnstra gaf tegen Jan Posch op zet zes een stuk weg. Door een kwaliteit terug te winnen herstelde hij het evenwicht. De partij werd een lang en meeslepend gevecht, maar laat op de avond trok Posch in het eindspel uiteindelijk aan het langste eind.

Overige uitslagen: Luuk Pijl-Riemer Sinia 1-0;Durk Wassenaar-Douwe Kuipers 1-0;Roland vd Veen-Nils Venema ½-½.

Leave a Reply

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Zoeken
Archief